Marcel Koggel 

Ik ben geboren in 1966 in Ommen. Ik ben een buitenmens, opgegroeid op het platteland. Te jong voor de oude volksverhalen maar oud genoeg om de overblijfselen te zien verdwijnen. Melancholie naar een tijd die ik niet heb meegemaakt. Het lezen over mythologie, sprookjes, geschiedenis en archeologie helpt die wereld een beetje gestalte te geven. Ook boeken van schrijvers als Tolkien vormen een bron van inspiratie. Soms met m'n hoofd in de wolken maar wel met de voeten stevig op de grond. Als een boom.

Ik geniet van de natuur, de seizoenswisselingen. De merel die zingt nog voor het voorjaar begonnen is, de kastanje die ineens in blad staat, koeien die met de poten in de grondmist staan. De geur van de eerste vorst als in november een koude oostenwind opsteekt. Ik kreeg respect voor de natuur. En ontzag, ook vanwege de onvoorspelbaarheid en de kracht. Ik zag van dichtbij wat bliksem en storm konden aanrichten.

Halverwege de jaren 80 begon ik met mijn hobby fotografie. Ik ben graag buiten en wandel veel dus ging de camera vaak mee. Ik fotografeerde vooral landschappen en natuur, werd lid van een fotoclub en begon met het afdrukken van zwartwitfoto's. Zo'n 10 jaar later was van die hobby niet veel meer over. Ik liep tegen beperkingen aan en kon de sfeer die ik zocht niet (goed) op de foto krijgen. De komst van de digitale fotografie gaf mij meer mogelijkheden om de creativiteit te kunnen uiten. In 2004 kocht ik een digitale spiegelreflexcamera en dat betekende een tweede start van mijn hobby.

Omdat ik iets heb met bomen werd dat automatisch het hoofdonderwerp van mijn foto's. Bijna alle foto’s zijn van bomen die anders zijn, bomen waar wat van uit gaat, die karakter hebben. Bomen die massieve kracht uitstralen, of sensualiteit. In productiebossen zul je mij daarom niet vaak tegenkomen. Bij houtwallen daarentegen wel. Ook verwonder ik me over de bijzondere vormen die ik in de bomen tegenkom. Een aantal foto's bewerk ik om een mystieke, sprookjesachtige sfeer te krijgen of die te versterken. Van het onderwerp blijf ik af. Dat een vergroeiing in de vorm van een varkenskop of een gezicht ook in het echt zo te zien is vind ik erg belangrijk. Mijn momenten van verwondering over wat ik zoal tegenkom wil ik graag delen met de mensen die mijn foto's bekijken.

 

 
 

© 2006-2013 www.marcelkoggel.nl   -   All Rights Reserved | ^Top